TERENTE – 2 – Ultimul haiduc din România

         Capitol din cartea  CULOAREA VIEȚII  de Daniela Buruiana Aprodu

După ce timp de 20 de ani, poliţia şi serviciile secrete ale României nu reuşiseră să pună mâna pe celebrul haiduc, un bărbat gelos l-a vândut fără prea multe remuşcări, pe bani grei.  Iar dacă stai bine să te gândeşti, această calitate este specifică nobilului nostru popor..

Deşi fusese înconjurat de sute de poliţişti şi soldaţi, Terente a luptat până i s-a terminat muniţia. După care, a ieşit din casă, înarmat cu două săbii. Deşi poliţiştii primiseră ordin să-l prindă viu, la vederea celebrului Terente, au intrat în panică şi au tras.

Cadavrul lui Terente a fost obiect de studiu pentru studenții la medicină.

Trupul lui Terente, ciuruit de gloanţe, a fost dus la Bucureşti, unde s-a efectuat o autopsie. În urma acestei operaţii, nu mică a fost mirarea medicilor să constate că zvonurile referitoare la dimensiunile gigantice ale „bărbăţiei” lui Terente erau cât se poate de adevărate.  După multe semne ale crucii, făcute atât de personalul medical, dar şi de numerosul public venit să vadă minunea, s-a decis în unanimitate ca acest „obiect impresionant” să fie degrabă conservat în formol şi admirat şi de generaţiile următoare. Ba chiar să devină materie de studiu pentru viitorii doctori. Nu ştiu cu certitudine, dar se pare că şi astăzi imensul obiect poate fi admirat la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti. Deși se aude că a fost furat și înlocuit cu unul de ceară.

Vechea clădire a Institutului de Medicină Legală, unde se păstra BĂRBĂȚIA lui Terente.

C-o fi aşa, că n-o fi aşa, nu am nici o certitudine. Deşi, şi acum, prin oraşele de pe Dunăre, circulă povestea haiducului Terente. Nu neapărat renumit pentru faptele sale de bun samaritean, care lua de la bogaţi şi dădea la cei nevoiaşi. Ci pentru calităţile sale impresionante, cu care a fost înzestrat de  natură.  Calităţi care i- au adus celebritatea, fericirea, dar şi sfârşitul.

O mare de oameni a participat la înmormântarea lui Terente, spre ciuda autorităților.

                                         – SFÂRȘIT –

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s