TERENTE – 1 Ultimul haiduc din România

Capitol din cartea  CULOAREA VIEȚII  de Daniela Buruiana Aprodu

TERENTE ( în dreapta ) era numit, de guvernul României, BANDITUL BĂLȚILOR. Poporul îl iubea și-l numea  REGELE BĂLȚILOR. Terente, pe numele său adevărat Ștefan Vasili, a trăit între anii 1895 și 1927.

Pentru că sunt născută în pitorescul oraş Brăila şi am  trăit, o mare parte din viaţă, în Galaţi, am auzit şi eu, ca mulți alții, tot felul de legende legate de acest ciudat personaj, numit TERENTE. Că o fi bine, că o fi rău, vă las pe voi să apreciaţi. Eu doar o să încerc să leg firele poveştii care duc la posibila existenţă a celebrului Terente. Spun asta pentru că unii mai sceptici afirmă că nici nu a existat şi e doar folclor. Alţii bagă mâna în foc  şi dau ca sigure poveştile legate de viaţa acestuia.

Aşadar,se pare că ultimul haiduc din România se numea Terente.

După cum v-am spus deja, nu se ştiu prea multe despre acest Terente pentru că autorităţile acelor vremuri au fost pur şi simplu umilite de acest Robin Hood al secolului XX.

ROBIN HOOD, celebrul haiduc englez, era și el numit BANDIT, de conducătorii Angliei.

 

Viaţa de haiduc a lui Terente s-a desfăşurat între cele două războaie mondiale, în lacurile şi bălţile de la Dunăre, dar în special în jurul oraşelor Brăila, Galaţi şi Tulcea, toate situate aproape de vărsarea Dunării  în Marea  Neagră.

Se pare că la început, pentru a-şi face mâna, celebrul Terente  a jefuit doar micii negustori sau funcţionari de stat. Pe aceştia din urmă îi bătea şi îi lăsa în pielea goală, pentru că din cauza unuia dintre ei îi muriseră soţia şi copilul. Să zicem că omul ar fi avut motive întemeiate.

Autorităţile locale, aproape la fel de vigilente şi bine dotate ca cele din zilele noastre, au trimis în căutarea lui Terente trupe de jandarmi. Dar cum jandarmii  erau recrutaţi din rândurile păturilor sărace ale societaţii, ei simpatizau cu haiducul. Mai mult, pe lângă faptul că nici nu îl căutau, îi şi trimeteau informaţii despre diverse transporturi de valori. Respectiv bani şi bijuterii, în special.

Balta Mare a Brăilei, principalul loc de refugiu al lui Terente. Acum este secată și se numește Insula Mare a Brăilei.

Când Terente a jefuit palatul unui boier extrem de bogat şi influent şi se pare că i-ar fi violat fiica în vârstă de 17 ani, guvernul a ordonat arestarea cât mai rapidă a acestuia. Terente nu s-a speriat de acest lucru, ba mai mult, în urma jafurilor de proporţii, a început chiar să împartă imensa avere adunată la săraci. Din acest motiv, în aproape orice localitate de pe Dunăre, sate sau oraşe, haiducul avea o ascunzătoare şi era păzit chiar de localnici. Acest aspect era desigur total neplăcut stăpânirii de la acea vreme pentru că, atunci, ca şi acum, nu era normal ca un cetăţean să ia de la bogaţi şi să dea la săraci, ci invers. Acest obicei boieresc, să furi de la săraci,  s-a păstrat şi în zilele noastre.

Conacul boierului Gogu Iliescu, unde se presupune că Terente ar fi violat fiica bogătașului.

Printre femei se dusese vorba că dacă există un bărbat pe Pământ, care să le ducă la extaz, acela e Terente. Aşa că nu numai văduvele apelau la serviciile celebrului haiduc, dar mai ales femeile măritate. Unele din pură curiozitate, altele de nevoie.  Se pare că acest lucru i-a adus nu numai plăceri neânfricatului Terente, dar şi ura şi gelozia multor bărbaţi, cărora li se puseseră coarne, fiind comparaţi, în mod jenant şi public, cu haiducul-amant.   Astfel, datorită acestor resentimente, care iî puneau în inferioritate, în materie de sex, bărbaţii înșelați au vrut răzbunare. Iar de aici şi până la trădare n-a mai fost decât un pas.

Așa femei îl iubeau pe Terente.

                                             – VA URMA –

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s