ÎMBĂTRÂNIREA – 4

     Capitol din cartea  CULOAREA  VIEȚII  de Daniela Buruiana Aprodu

Vedem cu toţii că societatea în care trăim este plină de voie bună şi mult umor. Drept care, ea ne oferă spectacol, circ şi multă distracţie. Şi toate gratis și din belșug, ca să nu ne plictisim.

Astfel, din dorinţa de a ne atrage admiraţia şi de a ne impresiona pe toţi, printre noi mişună o serie de persoane, care mai de care mai ciudate. Nimic nou până aici, eşti tentat să spui. Doar că această mică faună reprezintă uneori sarea şi piperul societăţii, pentru că indivizii care o compun sunt plini de haz şi chiar simpatici. Asta, dacă nu ar fi penibili.

Anii ne ajung pe toți din urmă : Elisabeth Taylor la  25  și  80  de ani…

Mă refer, în primul rând, la aşa- zisele ” adolescente întârziate”, cunoscute în popor sub denumirea de” plecate de acasă”,” duse cu sorcova” sau nebune. Oricum s-ar chema, este vorba de o categorie de femei ( dar şi de bărbaţi sau de o combinaţie între cel două sexe) care se încăpăţînează să existe, oricât am vrea noi să o ignorăm sau să facem abstracţie de ea.  De fapt, este vorba de indivizi care, deşi au ajuns la o vârstă respectabilă, se comportă şi se îmbracă precum adolescenţii. Ei stârnesc uneori râsul, alteori plânsul dar de cele mai multe ori cam toată lumea îi evită. Îi poţi vedea şi admira pe unde vrei şi pe unde nu vrei – pe stradă, la mall- uri, dar mai ales la televiziuni care, din dorinţa de a crește audienţa, promovează specimenele respective aproape tot timpul. Astfel, le poţi oricând admira în diverse talk – show-uri, dansând și prefăcându-se că au voce. În opinia mea, aceste biete creaturi şi-au pierdut de fapt echilibrul mental, nu prea mai ştiu unde sunt şi mai ales ce vârstă au. Au rămas blocaţi într -o  perioadă din trecut, în care consideră că au avut mare  succes. Pe care trecut vor să-l actualizeze şi chiar să-l continue. De fapt ei se situează în afara timpului şi vor să ne ducă şi pe noi, spectatorii, acolo unde cred ei că sunt. Mai precis, vor să-şi dovedească în primul rând lor, că  bătrâneţea, de care fug, nu-i va ajunge din urmă. Le dau o veste proastă – nu au unde fugi. Dar sunt liberi să se comporte , în continuare, ca niște  MĂSCĂRICI  jalnici.

Viorel Lis, fost primar la București, un monden foarte căutat de televiziuni !

Cum vârsta şi ţinuta vestimentară nu prea fac ele casă bună întotdeauna, decât dacă sunt oarecum compatibile, bietele făpturi ajung să devină clovni în propia lor viaţă. Şi oricum nu-ţi trebuie mult pentru a deveni ridicol. Iar de aici până la nevoia de a-l vizita pe nenea doctoru,  şi de a face oarece tratamente, nu mai e decât un pas.

Fiecare om are măcar un motiv care-l face să nu se simtă confortabil la ideea că va îmbătrâni. Iar dacă asociezi bătrânețea cu boala și neputinţa, apare frica, sau mai rău, spaima, care devin devastatoare pentru orice om, indiferent de vârstă sau sex. Ele practic, grăbesc procesul de îmbătrânire, mai bine zis îl accelerează. Asociat cu grijile, supărările sau depresiile, procesul de degradare fizică te va ajunge repede din urmă, pentru că tu îi permiţi acest lucru. Adică te predai şi  te resemnezi cu gândul că ” asta e , nu mai am ce face”. Aşa că stai cu mâinile pe piept şi aştepţi să îti bată la uşă deloc simpatica Doamnă cu coasa. Care oricum va veni, dar de preferat este când vrei tu, nu când vrea ea.

Cel mai simplu lucru pe care l-ai putea face este să nu faci NIMIC.  Pentru că viaţa nu vrea ceva special de la tine decât s-o trăieşti aşa cu bune şi rele, dar mai ales s-o iubeşti. Sau, s-o trăieşti iubind-o. Singura energie a Universului este IUBIREA, iar viaţa noastră depinde de cât de conectaţi suntem fiecare din noi la ea. Nu am să mai insist prea mult pe acest subiect, dar bine ar fi dacă fiecare din noi ne-am înconjura cu fiinţe dragi, fie ele oameni sau animale.

Vârsta nu trebuie să te oprească de la dans !

Iar dacă eşti fericita posesoare a unui partener de viaţă, fii recunoscătoare şi priveşte-l cu mai multă înţelegere. Poate că şi el trece prin aceleaşi transformări neplăcute ca şi tine. Aşa că poţi încerca să redeveniţi prieteni, apoi iubiţi, amanţi şi chiar soţ şi soţie. E bine ca în orice moment al vieţii să ai dorinţa să o iei de la capăt, să determini în viaţa ta oricând un nou început. La acest lucru ar trebui să recurgă şi presoanele tinere care, după o anumită perioadă de convieţuire, se pot confrunta cu apariţia unui spaţiu de plictiseală sau obişnuinţă. Din care spaţiu dragostea dispare. Aşa că eu cred că e bine să te îndrăgosteşti mereu pentru a da o motivaţie  vieţii tale.

Hainele în culori pastelate te fac foarte optimist. Așa și trebuie !

Dragii mei, pentru că sunt la finalul acestui subiect, aş vrea să tragem nişte concluzii care să estompeze teama sau frica de bătrâneţe.  Aşa după cum spuneam,îmbătrânirea este un proces normal al vieţii pe care trebuie să îl iubim şi să îl respectăm. De el nu va scăpa nimeni, niciodată, pentru că aşa se desfăşoară viaţa. Iar prin acest proces noi ne manifestăm în permanenţă, aşa cum credem noi că este mai bine. Avem doar liberul arbitru şi prin urmare decidem singuri cum ne simţim. Dacă ne simţim bătrâni, aşa vom fi, iar dacă ne vom considera tineri şi sănătoşi, rezultatul va fi direct proporţional cu modul nostru de a gândi. Acest mod de gândire va determina mintea, care controlează corpul nostru fizic, să încetinească motoarele, să apese pe frână si nu pe accelerația îmbătrânirii. Iar dacă stai să te gândeşti, cu siguranţă îmi vei da dreptate. Sau nu. Oricum nu contează pentru că fiecare e liber să facă şi să gândească orice. Iar rezultatele se vor simţi în fiecare moment al vieţii sale.

Bunicii iubesc nepoții. Iar nepoții iubesc bunicii, pentru că nu le refuză nimic !

                                                                       – SFÂRȘIT –

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ÎMBĂTRÂNIREA – 4

  1. Georgeta Popoiu zice:

    Sa luam exemplu de la cei care imbatranesc frumos, decent ! Multumim ptr articol !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s