MEDICINA VIE – 7 – Ce mănâncă eschimoșii

Dr. Alexandru Buruiana Aprodu, dr. în științe naturiste

Toată lumea a auzit de eschimoși. Ăsta e un lucru foarte ciudat, pentru că acest grup etnic este puțin numeros, cuprinzând cam 175.000 de oameni. Pitorescul acestor oameni este dat, probabil, doar de faptul că trăiesc dincolo de Cercul Polar de Nord, în Alaska, Canada, Groenlanda, Scandinavia și Rusia. În acele zone primăvara, vara și toamna țin, împreună, cam trei luni, în restul de nouă luni fiind iarnă.

La eschimoși frecatul nasurilor înseamnă  SĂRUT…

Pentru noi e de mirare că eschimoșii trăiesc în așa teritorii, unde temperaturi de 10 grade Celsius sunt doar câteva zile pe an. E adevărat că, în ultimii ani, eschimoșii cam pleacă, spre sud, și nu se mai întorc. Probabil, peste puțini ani, nu vor mai fi eschimoși pe acolo.

Am făcut această introducere pentru a înțelege de ce eschimoșii mănâncă, aproape în exclusivitate, doar carne și grăsime animală. Explicația e foarte simplă – pe acolo nu se găsește altceva de mâncare. Vorbim doar despre carnea de urs polar, focă, morsă sau cea de pește. Să nu vă închipuiți că e o fericire să mănânci zilnic doar carne crudă și înghețată. Iar ca variație, mai pe seară, să morfolești seu crud de focă.

O morsă de câteva tone înseamnă, pentru eschimoși, hrană pe câteva luni.

În primul rând omul nu este carnivor, având un intestin foarte lung, de peste 8 metri. Spre comparație, leul are un intestin de 4 metri, pentru a digera rapid carnea. De ce carnivorele digeră rapid carnea ? Foarte simplu – ca să nu  PUTREZEASCĂ în intestin. Ce se întâmplă în intestinul de 8 metri al omului, atunci când mănâncă fripturică ? Ia ghiciți !

Friptura putrezește în intestinul uman. Și scurtează viața pofticiosului…

Oricum, eschimoșii, carnivori de nevoie, mor destul de tineri, cam până în 40 de ani. Cauzele decesului sunt două la număr : infarctul, datorat consumului excesiv de grăsimi animale, și blocarea intestinului, datorată constipației provocate de carnea putrezită pe traseu.

Eschimoșii care nu mor, până la 40 de ani, sunt atât de slăbiți și de îmbătrâniți încât devin o povară pentru comunitate. Care comunitate poate i-ar mai suporta, dacă ar putea să mai mănânce carne înghețată. Dar acești bătrânei, de 40 de ani, nu mai au dinți în gură, pentru că le-au căzut, datorită consumului excesiv de carne, lucru ce se întâmplă și la alte popoare. Însă eschimoșii nu stau la discuții cu cei fără dinți – într-o zi îi încarcă în sanie și îi părăsesc în mijlocul pustietății albe. Și, uite așa, fac fericit un urs polar flămând, dar care are dinți.

Un urs polar slab mănâncă orice. Chiar și un eschimoș numai piele și oase !

După ce vor citi acest articol unii vor zice : Ia mai dă-l încolo de prost, că doar doctorul meu a zis să mănânc multă carne, că are proteine de calitate superioară ! Un răspuns decent este : știi că ciupercile conțin de două ori mai multe proteine decât carnea ? Și de o calitate mai bună decât cele din carne ? Și care nici nu putrezesc în intestin ?

Ciupercile sunt pline de proteine superioare.

– VA  URMA –

 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la MEDICINA VIE – 7 – Ce mănâncă eschimoșii

  1. EzShItOnCopIle zice:

    ms

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s