ÎMBĂTRÂNIREA – 1

           Capitol din cartea  CULOAREA VIEȚII  de DAniela Buruiana Aprodu

M-am gândit să abordez acest subiect în special pentru a convinge unii cititori să accepte îmbătrânirea ca pe un proces normal, firesc, ca pe o etapă importantă din viaţa noastră. De altfel, el se petrece în permanenţă în natură cu toţi oamenii, cu toate vieţuitoarele, cu toate plantele, cu toate planetele etc. Că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu, regula de funcţionare a Universului e simplă – tot ce se naşte, trăieşte şi apoi dispare. Ce se întîmplă mai departe, va fi un alt subiect de discuţie.  Iar când vom înţelege şi accepta această regulă a vieţii, cu siguranţă vom fi mai evoluaţi, mai echilibraţi şi chiar mai fericiţi. Pentru că şi bătrâneţea, ca şi celelalte etape ale evoluţiei noastre pe Pământ, are farmecul ei inegalabil.

Eu fac parte din categoria celor care au înţeles că aceste procese fireşti, prin care trecem, fac parte din viaţa noastră de pe Pământ. Nimic nou până aici, ar zice unii. Aşa este, dar cu siguranţă sunt mulţi semeni de-ai noştri care acceptă sau înţeleg mai greu acest lucru.

Oricât eşti de bogat sau puternic, nimic şi nimeni nu-ţi poate opri îmbătrânirea. Dar, dacă duci o viaţă cât de cât în armonie cu natura, faci ceva mişcare şi eviţi abuzurile, de orice fel, poţi avea o viaţă lungă, cu păstrarea unei forme fizice şi mentale foarte bune. Asta – i cam tot ce putem face noi, oamenii, în momentul de faţă, în lumea în care, pentru o anumită perioadă de timp, ne aflăm.

Unii spun că ” tinereţea e o stare de spirit”. Au dreptate, pentru că se văd la tot pasul tineri „bătrâni”şi bătrâni „tineri”.

BĂTRÂNI-tineri, bucurându-se de viață…

Dacă stau să-i analizez pe tinerii „bătrâni”, observ că principala lor caracteristică este totala nemulţumire, faţă de ce li se întâmplă şi faţă de locul lor în societate. În rândul acestora există o categorie specială, aşa zişii „tineri care s – au născut deja bătrâni”. Această categorie de oameni nu este neapărat formată din înţelepţi sau evoluaţi spiritual. Este vorba de tineri plictisiţi, apatici si în general foarte depresivi. E bine să nu ai de-a face cu ei, pentru că tendinţa  este să te tragă pe tine în starea lor şi nu invers. Iar procesul de vindecare a acestor tineri-bătrâni este lung şi anevoios. Dar nu imposibil.

TINERI-bătrâni, copleșiți de probleme și foarte triști…

Recunosc faptul că lumea în care trăim nu este cea mai bună lume posibilă, dar un pesimism exagerat duce la îmbătrânire prematură, la început mentală, apoi la una fizică galopantă. Chiar dacă  ai impresia că viaţa îţi toarnă, zi de zi în cap,o  oală plină de mizerii, nu se poate să nu găseşti ceva de care să te bucuri. Măcar citeşte o carte de umor sau fă pur şi simplu haz de nacaz. Se pare că aşa a făcut şi bietul popor român de a reuşit să supravieţuiască.  Gândeşte pozitiv, adică vezi” partea plină a paharului” şi râzi de orice, oricând şi oriunde. Un râs sănătos te face mai vesel, mai vioi şi îţi întăreşte inima.

Zece minute de râs echivalează cu o oră la sala de sport. Pentru inimă, desigur. Pentru că bicepşii şi tricepşii, din păcate, nu cresc, oricât te-ai tăvăli de râs.

Fără să luăm viața în râs, trebuie să găsim mereu ceva de râs. Cuplurile care râd des, dar mai ales împreună, nu se vor despărți niciodată !

Există şi cealaltă categorie de semeni ai noştri, aşa zişii bătrâni „tineri”. Aceştia sunt o categorie de oameni care, deşi nu iau viaţa în derâdere, râd tot timpul de ea. Ei ştiu că dacă esti încruntat sau încrâncenat nu-ţi faci decât rău. Iar lucrurile vor merge din rău în mai rău.  Oamenii care nu râd se îmbolnăvesc mai des, îmbătrânesc mai repede şi au o viaţă mai scurtă.

Ce voi spune mai departe se referă la o medie a bărbaţilor şi femeilor şi nu tratează doar cazuri particulare. Atât experienţa mea, cât şi a altora, m-au făcut să ajung la concluziile ce urmează, referitoare la procesul de îmbătrânire.

Femeile triste îmbătrânesc mai repede.Alungă tristețea, râzi, mâine va fi mai bine !

Femeile blonde îmbătrânesc mai repede. Mă refer doar la aspectul pielii, pentru că în rest îmbătrânesc în acelaşi ritm cu celelalte femei. Cele brunete( mă refer la rasa albă) îşi păstrează pielea tănără  cam cu 10 ani mai mult decât blondele.  Negresele îmbărânesc cel mai repede dintre toare rasele de oameni. De aceea ar fi de preferat ca bărbaţii ce preferă negresele să-şi ia neveste cu 5-8 ani mai tinere decât ei. Desigur, recomandările sunt generale şi crează armonie în cuplu. Dacă însă intervine o dragoste devastatoare şi cu năbădăi, aceasta nu va ţine cont nici de vârstă, nici de culoarea pielii, nici de sex şi în niciun caz de sfaturile mele.

Cel mai târziu îmbătrânesc asiaticele, în special japonezele care, pe la 60 de ani pot fi confundate cu femei tinere de 20-30 de ani. De altfel, este cunoscut faptul că japonezele trăiesc în medie, peste 80 de ani, existînd numeroase cazuri de peste 100 de ani. O explicaţie ar fi modul lor de a se  hrăni și  de a gândi.

Un cuplu de  japonezi, cu 83 de ani de căsătorie. Ei spun că n-a trecut nici o zi fără să râdă..

Din nefericire, femeile îmbătrânesc, în general, mai repede decât bărbaţii. Şi aici explicaţiile sunt diverse şi se aplică de la caz la caz. La fel ca şi în cazul negreselor, e de preferat ca, în cuplu, bărbaţii să fie cu câţiva ani mai în vârstă decât partenerele lor. Pe de altă parte, se cunoaşte faptul că femeile se maturizează fizic şi mental mai repede decât bărbaţii.

                                                                            ( va urma)

                      Capitol din cartea  CULOAREA  VIEȚII  de Daniela Buruiana Aprodu

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ÎMBĂTRÂNIREA – 1

  1. OCTAV zice:

    MAGNIFIQUE!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s