MEDICINA VIE – 6 – Echilibrul ACID-BAZĂ, între boală și sănătate

Alexandru Buruiana Aprodu – dr. în științe naturiste

Prima regulă : MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS

Sănătatea omului este dată de ECHILIBRUL dintre substanțele alcaline/bazice și cele acide, din corpul său. Echilibrul ideal este de 80% substanțe alcaline și 20% substanțe acide. Desigur această situație este de dorit, dar, datorită dinamicii chimice a organismului, se realizează doar pentru perioade scurte. Ca la orice mecanism, sunt admise toleranțe de plus sau minus de 5%. Depășirea acestor toleranțe duce la afecțiuni grave, sau chiar la moartea cetățeanului.

În concluzie organismul uman are o compoziție majoritar alcalină. Singura CAMERĂ ACIDĂ a corpului nostru este, din naștere, STOMACUL. Orice altă apariție a unor locuri acide, în organism, înseamnă că acolo ceva nu este în regulă și, sigur, acele porțiuni suferă de o afecțiune/boală.

Acum să vorbim puțin despre PH . El este un indicator numeric de măsurare a acidității și alcalinității substanțelor. Acest indicator are o scală de la 0 la 14 . Astfel acidul clorhidric ( formula chimică HCL ), produs chiar de stomacul nostru pentru a digera alimentele, are PH-ul egal cu 0, fiind cel mai acid dintre acizi. La capătul celălalt al scării ( în limba italiană SCALA înseamnă SCARĂ ) se află hidroxidul de sodiu ( formula chimică NaOH ), cu un PH=14, cea mai alcalină dintre baze. Această bază e  cunoscută, în popor, sub numele de SODĂ CAUSTICĂ.

PH-ul stomacului nu trebuie să depășescă valoarea de 2,0. Altfel vei face ULCER  sau, mai rău, CANCER.

PH-ul poate fi măsurat, cu suficientă precizie, chiar de cetățeanul obișnuit, cu unul din următorii indicatori (ce pot fi cumpărați din farmacii sau magazine de chimicale, dacă or mai fi ) : fenolftaleină, metiloranj sau turnesol. PH-ul uman se măsoară adăugând indicatorul peste o probă de salivă sau de sânge. De altfel, saliva are același PH ca și sângele.

Simpla verificare a PH-ului pacientului poate stabili  dacă e bolnav sau nu.Așa cetățenii nu ar mai pierde timp și bani cu tot felul de analize inutile.

Înainte de a merge mai departe e bine să știm PH-urile unor substanțe importante, din viața noastră :

 • Acid clorhidric PH=0
 • Acid de baterie(acid sulfuric) PH=0,5
 • Sucul gastric uman PH=1,5 – 2,0
 • Suc de lămâie, COLA PH=2,5
 • Oțetul alimentar(acid acetic în concentrație de 9%) PH=2,9

Trebuie să ne ferim de murăturile conservate în oțet, care ne acidizează aproape instant.

 • Suc de portocală sau măr PH=3,5
 • Bere/vin PH=4,5
 • Cafea, ceai negru PH=5,0
 • Lapte PH=6,5
 • Apa pură PH=7,0
 • Salivă de om sănătos PH=7,5
 • Apă de mare PH=7,8 – 8,0
 • Săpun fin de toaletă PH=9,0 – 10,0
 • Săpun de casă PH=11,0
 • Sodă caustică PH=14,0

Să reținem – un PH=7,5 înseamnă SĂNĂTATE PERFECTĂ. Oscilațiile PH-ului între 7 și 8 sunt normale și nu trebuie să ne îngrijoreze.

Unii dintre voi vor spune : ce ne tot  amețește ăsta cu PH-ul lui, să ne spună mai bine ce să mâncăm, ca să fim sănătoși !!! Răspunsul meu este că un cetățean informat face cât doi neinformați. Nu e mai bine să știi chiar tu ce să mănânci și de care alimente să te ferești ? Iar asta o poți face doar dacă știi efectele fiecărui aliment asupra propriului tău corp. Adică ceea ce vei învăța, dacă ai să ai răbdarea, și curiozitatea, să mă citești până la terminarea acestui serial. Dacă nu vei avea această răbdare, e treaba ta. Și îți doresc multă sănătate !!!

Să tragem concluzia acestui capitol : dacă vrei să fii sănătos EVITĂ ALIMENTELE ACIDE, cu excepția FRUCTELOR. Distrugerea echilibrului bază – acid este cauza TUTUROR AFECȚIUNILOR/BOLILOR.

Deși multe fructe sunt acide, în corpul uman devin alcaline/bazice. Consumul mare de fructe, de orice fel, asigură o sănătate maximă.

– VA  URMA –

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la MEDICINA VIE – 6 – Echilibrul ACID-BAZĂ, între boală și sănătate

 1. Renata zice:

  As dori sa stiu daca acordati consulatii, chiar si online. Eu am un diabet zaharat „in vizita” de vreo 25 de ani si de ceva vreme incerc sa tin cont in alimentatia mea de aciditatea alimentelor. Consum fructe, legume, alimente vegane si raw-vegane, dar o fac dupa cum consider eu. Imi ascult mai mult intuitia. Mi-ar placea un sfat avizat. Va multumesc! Renata Milescu

  Apreciază

  • danielaaprodu zice:

   Dacă vă puteți lăsa de carne și lactate putem discuta. Dacă nu, vă doresc multă sănătate.

   Apreciază

   • Renata zice:

    Multumesc de raspuns. Am facut deja acest lucru. Am renuntat la carne si lactate de ceva vreme. Chiar de curand mi-am facut am facut o scanare prin care am aflat numarul de antioxidanti din celulele corpului meu si valoarea mi-a iesit f buna(dupa cum zicea medicul respectiv): 89000.

    Apreciază

 2. Un indicator natural de pH, este zeama de varză roşie.
  În mediu acid se face roz şi în mediu bazic, verde. 😉
  Se poate conserva după fierberea verzei, în recipienţi mici, pentru a preveni oxidarea la folosire.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s