TIROIDA ȘI STRESUL MAXIM

Dr. Alexandru Buruiana Aprodu – dr. în științe naturiste

ATACUL STRESULUI

Tiroida este o glandă extrem de sensibilă. De ea depinde sănătatea ta, dar și calitatea vieții tale.

Tiroida, glanda ce guvernează corpul nostru, are, în momentele de maxim stres, o cădere catastrofală. Cauzele stresului maxim pot fi diverse, de la om la om : o decepție în dragoste, pierderea serviciului, decesul unei persoane dragi, divorțul sau chiar moartea animalului de companie. De multe ori stresul maxim poate produce decesul persoanei respective. Sunt cunoscute cazurile soților, sau soțiilor, care nu supraviețuiesc prea mult morții partenerilor de viață. Evident că omul mai tânăr va rezista mai bine la stres maxim, iar cei  mai în vârstă, fiind și slăbiți de multe boli, pot pleca spre ceruri mult prea devreme. Interesant este și faptul că stres maxim, pentru unii, poate însemna chiar o banală ceartă cu un vecin prea gălăgios.

Moartea cățelului iubit te poate îmbolnăvi grav.

Din cauza stresului maxim are de suferit și sistemul imunitar – el aproape paralizează, funcționând doar în proporție de 10-15%. De aceea, tiroida, chiar foarte sănătoasă fiind înaintea vârfului de stres, se poate îmbolnăvi foarte grav, cu o recuperare incertă în mulți ani. Astfel când sistemul imunitar este în colaps tiroida va fi atacată de viruși, microbi sau chiar de propriul nostru sistem imunitar aflat în degringoladă. Poate chiar să se semnaleze o înmulțire explozivă a celulelor canceroase din tiroidă, având ca rezultat apariția, în câteva ore, a unui cancer galopant.

Cancerul spontan de tiroidă este un efect al stresului maxim și prelungit.

CUM SCĂPĂM DE STRES

În perioada când suntem loviți, de stresul maxim, putem face câteva lucruri. Asta ca să nu fim doborâți complet, ba chiar să revenim la viața de dinainte.

1.Facem multă mișcare

În perioada stresului maxim devin maxime tensiunea arterială, colesterolul, glicemia iar echilibrul hormonal se distruge. De aceea, pentru a începe reechilibrarea organismului trebuie să facem multă mișcare. Dar nu la sala de forță ci, pur și simplu, să mergem pe jos. Pe unde mergem ? De preferat la munte, prin pădure. Așa sângele nostru se va suprasatura cu oxigen și ozon, creierul se va decongestiona, ferindu-ne de un AVC(accident vascular cerebral) fatal, mușchiul sufocat al inimii va scăpa de infarct și, incredibil, dar adevărat, celulele canceroase, apărute pe stresul maxim, vor deceda.

Mersul pe jos este un excelent medicament natural.

Dar cum nu avem toți munți cu păduri sau măcar acces în zonele astea, putem merge prin parc sau pe o stradă unde nu prea trec mașini.

Mersul pe jos, în fum de motor, nu numai că nu ne face bine, dar s-ar putea să ne trimită direct la spital. Și asta nu doar într-o perioadă de stres maxim.

O plimbare de o oră, pe zi, ne normalizează tensiunea și pulsul. Iar oboseala fizică, obținută astfel, ne aduce un somn liniștit, deci sănătos. Să amintesc că lipsa somnului, sau un somn chinuit, ne poate aduce un infarct sau un AVC, deci moartea.

O oră de plimbare este o limită doar pentru cetățenii foarte în vârstă și foarte slăbiți. Pentru cei mai tineri, sub 75 de ani, limita nu există. Oricum, după o plimbare de o oră te vei simți bine. Și, cu cât mergi pe jos mai mult, te vei simți și mai bine. Evident că după 2-3 ore te vei simți excelent. Iar dacă faci lucrul ăsta zilnic, să nu te mire că apuci suta de ani sănătos și cu mintea întreagă. Pentru tot acest efort tiroida ta îți va mulțumi și va funcționa normal. De aceea, nu uita : este dreptul tău să te simți excelent. Depinde doar de tine să-ți exerciți acest drept.

Academicianul și naturistul OVIDIU BOJOR, 94 de ani, e în plină formă, spre deosebire de colegii săi de generație, care au plecat, demult, dintre noi.

Se pare că oamenii cei mai sănătoși sunt poștașii. Ei merg, zi de zi, mulți kilometri, la gât cu o geantă de multe kilograme. Și, oricât ar fi ei de stresați acasă, la sfârșitul turei zilnice le dispare stresul. Dar, poștașii pot fi cei mai sănătoși oameni, doar dacă nu se vor deda la vicii ca alcoolul, țigara sau, Doamne ferește, drogurile.

Cel mai faimos poștaș din lume, actorul american Kevin Costner. El a avut rolul principal din filmul POȘTAȘUL.

Mersul pe jos și binefacerile sale n-au fost descoperite ieri. Iată ce spunea, acum 2.500 de ani, un cetățean din Atena(Grecia), numit Aristotel : ,, Îmi place să tot merg, să merg fără încetare, pentru că în felul acesta inima mi se liniștește, capul mi se limpezește, gândurile îmi devin mai bune și încep să mă cunosc pe mine însumi. ,,

2.Nu încercăm să schimbăm oamenii

Nu încerca să schimbi oamenii( în bine, desigur ), oricât ți-ar fi de apropiați și de dragi. Această încercare îți poate aduce o mare decepție, dar și un stres fatal – tu poți ajunge la cimitir, iar ei vor fi la fel și vor face tot ce vor. În cazul cel mai fericit te vei alege cu o hipertiroidie, o boală ce nu ucide, dar nici bine n-o să-ți facă. Altfel stă situația în cazul în care oamenii vizați vor să se schimbe. Dar asta e o altă poveste.

Când vezi o băbuță la trecerea de pietoni nu încerca s-o ajuți să treacă strada. Ea ar putea sta acolo doar ca să admire mașinile. Tot așa stă treaba cu schimbatul oamenilor.

Deci, reține : oamenii nu pot fi schimbați decât dacă vor și ei. Restul este o pierdere de timp, de bani, de sănătate și chiar de viață.

3.Nu luăm medicamente

Nu te apuca să iei medicamente, pentru a îndepărta stresul maxim. Pe lângă faptul că medicamentele anti-stres au efecte adverse cumplite, poți deveni dependent de ele. Iar lipsa lor, la fel ca în cazul drogurilor, te duce la sevraj și la nevoia de a consuma cantități tot mai mari. În general, medicamentele anti-depresive și calmante au un efect devastator asupra tiroidei – te poți căpăta cu o tiroidită Hashimoto sau, în cel mai fericit caz, cu o hipotiroidie. Iar, în final, când tragi dunga, poți fi și bolnav și dependent.

Medicamentele, în afara celor folosite pentru urgențe medicale, nu prea ne aduc lucruri bune. De obicei ne vindecă de ceva și ne îmbolnăvesc de alte câteva boli.

4.Evităm alimentele excitante

Alimentele excitante pentru creier și tiroidă sunt : alcoolul, cafeaua, ceaiul verde sau negru și tutunul. Aici ar mai intra și drogurile, dar bănuiesc că nu ai căzut atât de jos. Deși la consumarea lor ai senzația că te calmează, te înviorează ori că uiți stresul, în final îți vei ruina sănătatea. Stresul produs de aceste ,,delicatese,, te poate băga în spital, cu inima și creierul făcute zdrențe. Iar pe termen lung vei avea mari surprize cu tiroida, chiar cu o extirpare a ei.

În cazul băuturilor, acestea se pot înlocui cu ceaiuri calmante, de tei, de exemplu, sau de fructe de pădure, cu lămâie și miere.

Cu tutunul și nicotina din el e ceva mai greu, dar de asta s-a inventat țigara electronică. Dar nici această țigară nu este o soluție pe termen lung, pentru că nu știe nimeni ce otrăvuri bagă în ea producătorii. Pe termen scurt, până-ți trece pofta de fumat, țigara electronică este, totuși, o soluție.

Alcoolul și tutunul sunt cele mai nocive excitante pentru tiroidă. De la ele poți căpăta o hipertiroidie sau boala Basedow- Graves.

Alcoolul, cofeina și nicotina blochează sistemul imunitar și dereglază tiroida. În plus, tiroida va fi extrem de vulnerabilă la orice atac bacterian sau viral(nu de pe internet, desigur). Evident că doze mici, din aceste zise alimente, se mai pot folosi din când în când, atunci când nu mai poți de poftă. În aceste cazuri creierul produce, de plăcere, endorfine care mai anihilează stresul la care ești supus. Totul este să nu revii la consumul unor cantități exagerate.

5.Evităm conflictele

Conflictele cu semenii tăi pot fi mai rele, pentru sănătatea ta, decât alcoolul, cofeina și țigara, luate împreună. Orice dispută pe care o ai, fie că ai dreptate sau nu, fie că o câștigi sau nu, are efecte de stres maxim asupra ta. La fel ca și otrăvurile de la punctul 4(alcool,cofeină, tutun) disputele(certuri, scandaluri, bătăi, etc.) nu fac decât să te îmbolnăvească, să te îmbătrânească și să-ți scurteze viața. Dacă te uiți în jur vei vedea că certăreții sunt persoane bolnave, schimonosite la față, acrite de sentimente negative, pe care încearcă să ți le transmită și ție. Când intri în contact cu așa specimene e bine să fugi. Asta pentru că sănătatea ta e mult prea prețioasă. Iar tiroida ta, odată îmbolnăvită, se va vindeca greu, în ani de zile.

Nu te pune cu prostul, el are mintea mereu odihnită. Iar organismul tău s-ar putea să cedeze, în acest conflict cu prostia omenească.

Adu-ți mereu aminte de vorbele înțelepte ale lui Iulius Cezar : ,,Decât un război drept, mai bine o pace strâmbă,,. Așa că preferă să lași de la tine, decât să intri într-un conflict cu rezultat incert, dar devastator pentru sănătatea ta.

În concluzie :

Dacă ai să ții cont de sfaturile mele, vei avea o viață lungă, frumoasă și în sănătate. Dacă nu, e viața ta și faci ce vrei cu ea. Dar nu te văd bine.

 

Vizitează, cât poți de des, pe facebook, Grupul MEDICINA VIE, Grupul PUBLI MEDICINA VIE și pagina mea Alexandru Buruiana Aprodu. Acolo vei găsi multe sfaturi bune pentru sănătatea ta.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la TIROIDA ȘI STRESUL MAXIM

  1. Poputa marta zice:

    Multumesc pentru sfaturile scrise da sunt bolnavă cu heroină autoimuna din 2007 fără tratament ma simt foarte rau ca am avut foarte mult stres în familie va multumesc pentru sfat

    Apreciază

  2. Garlan Victoria zice:

    Mulțumesc.

    Apreciază

  3. Flori ispas zice:

    Vă mulțumesc pentru sfaturi. Am hipotiroidie și am capatato în urma stresului puternic din familia mea. Am sa încerc sa mă vindec singura fără sa mai pun la suflet ceva.

    Apreciază

  4. Lotorosanu Alvina zice:

    Multumesc pentru sfaturi . Am hipotiroidita autoimuna declansata pe fondul stresului atat din familie cat si de la servici. Fac mereu alergii , racesc frecvent si .a simt a o epava . M-am ingrasat , anungand de la 59 kg la 70 . Iau Eutirox zilnic in doza de 100 , dar nu am vitalitate si obosesc foarte repede . Daca ne puteti ajuta cu o lista a alimentelor permise si a celor interzise , ar fi minunat . Va multumesc

    Apreciază

    • danielaaprodu zice:

      Bună seara.
      Te rog să citești, de câteva ori, Leacuri de la Bunica-L4.TIROIDITA HASHIMOTO, la rubrica TIROIDA SE VINDECĂ de pe acest blog. Acolo vei găsi toate sfaturile mele pentru vindecarea tiroidei tale.
      Îți doresc multă sănătate.
      Dr. ABA

      Apreciază

Lasă un comentariu