Capitol din cartea CULOAREA VIEȚII de Daniela Buruiana Aprodu
Specialiştii din industria pâinii susţin că 90% din pâinea industrială conţine coloranţi şi alţi aditivi , aşa-numitele E – uri.
Pâinea neagră adevărată nu este chiar aşa de neagră cum o găsim în magazine. Cea de casă are o culoare doar uşor mai închisă decât cea albă.
Pâinea neagră din magazine este colorată cu diverse produse cum ar fi cafea, cacao, vin negru şi caramel, produs din zahăr ars. Desigur că unii producători au mai multă imaginaţie, pe care nu ezită să o folosească, în procesul ademenirii populaţiei neinformate sau indiferente. Aşa că pe lângă produsele enumerate mai sus, oarecum naturale, se folosesc tot felul de substanţe care nu sunt deloc sănătoase organismului uman.
Pâinea din stânga are colorant. Cea din dreapta e mult mai sănătoasă…
Pâinea de secară este o păcăleală din start. Dacă eşti curios şi vrei să vezi ce conţine, te uiţi doar pe eticheta produsului şi te lămureşti de îndată : 15 – 30% făină de secară, iar restul este făină de grâu. Asta doar în cazul când producătorul e cinstit și scrie pe etichetă câtă secară a pus. Evident că o pâine de secară, cu sau fără secară, e mult mai scumpă decât una din grâu. Mulți cetățeni cumpără pâine de secară pentru că au auzit, la prieteni, pe stradă sau la job, că nu conține gluten. Greșit – secara are cam tot atâta gluten cât grâul.
Pentru a vedea dacă ai cumpărat o pâine neagră bună, iată două sfaturi :
– pâinea neagră are, la aceeaşi greutate, un volum mai mic decât cea albă. Explicaţia e simplă – pâinea neagră conţine toată tărâţa bobului de cereală. Tărâţă care nu creşte la dospit pentru că nu conţine amidon.
– se pune o felie de pâine, cumpărată drept pâine neagră, într-un castronaş cu apă călduţă. Dacă după un sfert de oră apa se colorează, înseamnă că au fost introduse substanţe colorante dăunătoare în compoziţia pâinii. În acest caz, schimbă şi furnizorul (adică magazinul care ar trebui să aibă grijă de onorata clientelă, nu numai de profitul propriu) si mai ales producătorul, căruia nu-i pasă de sănătatea ta şi a familiei tale. El vrea să vândă cât mai mult şi să facă bani cu orice preţ. Pentru acest obiectiv , fără nici un fel de remuşcări sau regrete, va recurge la tot felul de înşelăciuni. Iar dacă nu eşti informat, tu vei fi victima.
Nu numai pâinea conține GLUTEN, ci și produsele de panificație și de cofetărie.
Despre GLUTEN, proteina din cereale, mai ales din cele modificate genetic ( OMG- uri), se cunosc doar lucruri neplăcute. Mă refer numai la pâinea prelucrată termic, desigur.
Astfel, între 25% și 85% dintre oameni au intoleranţă la gluten, cifra diferind enorm, de la un studiu medical la altul. Această intoleranţă poate lua forme simple, adică unele balonări intestinale, până la şoc anafilactic, numit MOARTEA SUBITĂ.
Persoanele cu intoleranţă la gluten, sunt mai tot timpul bolnave, au mereu probleme de sănătate. De asemenea le e foame mereu şi au scaune prea dese datorită iritării colonului ( aşa- zisul colon iritabil).
Acest colon este chiar iritat, nu numai iritabil.
Deci simptomele intoleranţei la gluten sunt relativ simplu de constatat. Şi tot la fel de simplu este să eviţi a consuma produse alimentare ce conţin acest produs nociv, dacă ești alergic la el. Ca alternativă există pâinea de mei, pâinea de hrişcă, pâinea de orez, plante ce nu conţin această proteină. Chiar tradiționala mămăligă românească poate înlocui, cu maxim succes, pâinea din cereale cu gluten.
În concluzie : dacă ești alergic la gluten scoate din alimentația ta cerealele care conțin această proteină. Asta înseamnă că, pe lângă pâinea cu gluten, să te ferești de orice alt produs din făină cu gluten : paste făinoase, produse de patiserie și de cofetărie. Pentru fericiții ce nu au probleme cu glutenul nu pot decât să le spun – poftă bună ! Dar, mare atenție – consumul exagerat de pâine duce la OBEZITATE. Iar de aici până la grave boli cardio-vasculare nu e decât un pas.
Tu cum vrei să arăți ? Ca în stânga sau ca în dreapta ? Ai grijă cât și ce mănânci !
– SFÂRȘIT –
Reblogged this on adriandc.
ApreciazăApreciază